10 Aylık Bebek Burun Akıntısı Belirtileri ve Tedavisi
25 Haziran 2024

10 Aylık Bebek Burun Akıntısı Belirtileri ve Tedavisi

10 Aylık Bebeklerde Burun Akıntısı

10 aylık bebekler hızla büyümektedir. Bu yüzden her ayları çok önemlidir. 10 aylık bebekler bu dönemde ayaklanmaya başlar ve çevrelerini daha aktif bir şekilde keşfetmeye başlarlar. Bu süreçte, bebeklerin güvenliği için çeşitli önlemler alınmalıdır. Örneğin, masa örtüsü kullanılan bir yerde üzerinde çatal, bıçak olmamasına dikkat edilmeli ve açık cam gibi bebeklerin ulaşabileceği alanlar kontrol altına alınmalıdır. Bebekler bu dönemde emeklemeye başlar ve bu şekilde kendilerini kontrol etmeyi öğrenirler. Oturma, dönme, eğilme ve pozisyon değiştirme gibi hareketleri rahatça yapabilirler. Bazı bebekler destek alarak ayakta durabilirler. Bu aylarda bebekler çok hareketli ise gün içerisinde 1 saat, gece ise 11 saat uyku uyuyabilirler.

Burun Akıntısının Nedenleri

Burun akıntısı, bebeklerin ağızları açık şekilde uyumasına ve başka hastalıklara davetiye çıkarmasına sebebiyet verebilir. Genellikle anneler bebeklerini mikroplardan korumak için dışarı çıkarmamaya çalışsalar da burun akıntısı yine de meydana gelebilmektedir. Burun akıntısının en yaygın nedeni enfeksiyondur. Ancak bebeklerde alerjik nedenlerden kaynaklı olarak da burun akıntısı meydana gelebilmektedir. Bazen doğuştan gelen burun eğriliğinden dolayı da bebeklerde burun akıntısı meydana gelebilir. Bunun yanında hava değişimi de bebekte akıntıya sebep olabilir.

Burun Akıntısının Belirtileri ve Tehlikeleri

Burun akıntısı, özellikle kış aylarında haliyle daha fazla olabilir. Burun akıntısı 1 haftayı geçkin sürüyorsa bebeğinizin bir hekim tarafından gözetim altına alınması gereklidir. Kronik veya uzun süreli burun akıntıları, bebeğin solunum yollarında tıkanıklıklara ve uyku düzeninin bozulmasına neden olabilir. Bu durumlar, bebeğin genel sağlık durumunu olumsuz yönde etkileyebilir.

Burun Akıntısıyla Baş Etme Yöntemleri

Bebeğinizin burun akıntısını hafifletmek için çeşitli yöntemler bulunmaktadır:
  • **Bebeklerin burun deliklerini nazikçe temizlemek için tuzlu su damlaları kullanabilirsiniz.**
  • **Oda nemlendiricileri kullanarak ortamın nem seviyesini artırabilirsiniz.**
  • **Bebeğin başını hafifçe yukarı kaldırarak uyumasını sağlayabilirsiniz.**
  • **Bebeğin burun deliklerini tıkayan mukusu çıkarmak için burun aspiratörleri kullanabilirsiniz.**
  • **Bebeklerin bol sıvı tüketmesini sağlayarak mukusun incelmesine yardımcı olabilirsiniz.**

Ne Zaman Doktora Başvurulmalı?

Burun akıntısı 1 haftayı geçkin sürdüğünde veya aşağıdaki belirtiler gözlendiğinde bir doktora başvurulmalıdır:
  • **Yüksek ateş**
  • **Şiddetli öksürük**
  • **Huzursuzluk ve sürekli ağlama**
  • **Beslenme zorluğu**
  • **Nefes almada güçlük**

Sonuç

10 aylık bebeklerde burun akıntısı yaygın bir durumdur ve genellikle enfeksiyon veya alerjilerden kaynaklanır. Bu dönemde bebeklerinizi dikkatle izleyerek ve gerekli önlemleri alarak burun akıntısının neden olduğu rahatsızlıkları en aza indirebilirsiniz. Şüphe duyduğunuz durumlarda mutlaka bir uzmana danışmalısınız.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Yeşil Burun Akıntısı Tedavisi

Yeşil Burun Akıntısı Tedavisi