Burun Akıntısını Ne Keser?
22 Temmuz 2024

Burun Akıntısını Ne Keser?


Burun akıntısı, tek başına bir hastalık olarak kabul edilmez. Genellikle soğuk algınlığı, nezle, grip gibi hastalıkların belirtisi olarak ortaya çıkar. Her ne olursa olsun, burun akıntısı can sıkıcı ve yaşam kalitesini düşüren bir rahatsızlıktır ve kişi bir an önce bu durumdan kurtulmak ister. Burun akıntısını hafifletmek veya kesmek için kullanılabilecek özel bir ilaç yoktur. Bu nedenle bitkisel ürünlerden yardım alınması daha doğru olabilir. Eğer akıntı alerjik sebeplerden kaynaklanıyorsa, bu durumda bir doktora başvurulmalıdır. Doktor, altta yatan nedene yönelik tedaviyle sorunun çözümüne yardımcı olabilir.

Burun Akıntısını Kesmek İçin Yöntemler

Tuzlu Su:

Burun akıntısını kesmek için tuzlu su kullanılabilir. Tuzlu su, mukusu incelterek tıkanıklığı açar ve burun içinde oluşabilecek tahrişi engeller. Bir su bardağı ılık suyun içine bir tatlı kaşığı tuz eklenerek çözünmesi için karıştırılır. Karışım, damlalık aparatlı bir şişeye alınarak burun deliklerinden uygulanır. Rahatlama sağlanana kadar gün içinde birkaç defa tekrarlanabilir.

Hardal Yağı:

Burun akıntısı için oldukça etkili olan hardal yağı, akıntıyla beraber tıkanıklığı da giderir. Hardal yağı, burun deliklerine birkaç damla uygulanabilir. Antibiyotik ve anti-histaminik etkiye sahip olan hardal yağı, soğuk algınlığı belirtilerine karşı da kullanılabilir. Bunun için solunum yoluyla kullanılması önerilir.

Zencefil:

Zencefil, içeriğinde yararlı antioksidanlar barındırır ve burun akıntısı için oldukça faydalıdır. Zencefil rendelenerek içine tuz ilave edilir ve bu şekilde gün içinde 3-4 defa kullanılabilir. Ayrıca zencefil çayı hazırlanıp, limon ve bal eklenerek içildiğinde burun akıntısı ve soğuk algınlığı belirtilerine karşı etkili olur.

Zerdeçal:

Zerdeçal, birçok sağlık sorununa karşı iyi gelen bir bitkidir. Antioksidan, antibakteriyel ve anti-inflamatuar etkiye sahiptir. Burun akıntısı için zerdeçal tozu ve keten tohumu kaynatılarak buharı teneffüs edildiğinde burun akıntısına çözüm getirilebilir.

Sarımsak:

Sarımsak, solunum yolu hastalıklarına karşı yaygın şekilde kullanılan bitkiler arasındadır. Yemeklere eklenerek, çay olarak tüketilebilir ya da günde bir kez çiğ olarak çiğnenerek veya hap gibi yutularak alınabilir.

Okaliptüs Yağı:

Okaliptüs yağı burun akıntısında burna çekilerek kullanıldığında akıntıyı kesmeye yardımcı olur. Bir mendile damlatılarak koklanabilir.

Kırmızı Biber:

Kırmızı biber, sinüs ve burunda mukus tabakasının incelmesine yardımcı olan alternatif bir tedavidir. Burun akıntısına karşı anında etki yaratabilir ve zararlı toksinlerin atılmasına da yardımcı olur.

Fesleğen Çayı:

Fesleğen, burun akıntısını kesen bir bitkidir ve çay şeklinde hazırlanarak tüketilebilir. Balgam söktürücü ve mukus inceltici etkisi vardır. Taze fesleğen gün içinde çiğnenebilir. 10 adet fesleğen yaprağından hazırlanan çaya birkaç tane karanfil eklenip içilebilir.

Susam:

Susam yağı, tencerede kaynayan suyun içine birkaç damla damlatılarak buharının solunmasıyla burun akıntısını geçirebilir.

Burun Akıntısı İçin Karışık Çay Tarifi

  • 1 şeker kaşığı süzme bal
  • Yarım tatlı kaşığı rendelenmiş sarımsak
  • 1 çorba kaşığı limon suyu
  • Yarım çay kaşığı toz tarçın
  • Yarım çay kaşığı zencefil
  • Portakal suyu
  • 1 tane çay poşeti

Hazırlanışı:

5 bardak portakal suyunun içine diğer malzemeler eklenerek kısık ateşte 5 dakika kaynatılır. Karışım ocaktan alınarak bir bardak sıcak olacak şekilde yudum yudum içilir. Geri kalan kısmı cam kapaklı bir kavanoz içinde buzdolabında saklanmalıdır. Gün içinde içileceği zaman ısıtılarak içilmesi gerekir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Veciz

22 Temmuz 2024 Pazartesi

Burun akıntısını kesmek için tuzlu su kullanmak gerçekten etkili mi? Mukus inceltmek için başka hangi yöntemleri önerebilirsiniz?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Veciz, tuzlu su kullanmak burun akıntısını kesmek ve mukusu inceltmek için oldukça etkili bir yöntemdir. Tuzlu su, burun pasajlarını temizler ve mukusun daha kolay akmasını sağlar. Bunun yanı sıra buhar inhalasyonu da mukusu inceltmek için kullanılabilir. Sıcak bir duş almak ya da bir kase sıcak suya eğilip başınıza bir havlu örtmek suretiyle buharı solumak da faydalı olabilir. Bol su içmek ve nemlendirici kullanmak da burun pasajlarının nemli kalmasına ve mukusun incelmesine yardımcı olur. Eğer durum devam ederse bir doktora danışmakta fayda var.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni